Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Alvászavarok - álom képes leírás - Álom, álomfejtés.tlap.hu
részletek »

Alvászavarok - álom - Álom, álomfejtés.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: alom.tlap.hu » Alvászavarok - álom
Keresés
Találatok száma - 11 db
3 durva tévhit az álmatlanságról

3 durva tévhit az álmatlanságról

Számtalan trükktől remélhetsz megoldást, ha nem jön álom a szemedre. Ám néhány ismert módszer mégsem működik. Kimerülten várod az estét, hogy végre kipihend magad, mégis hosszú ideig álmatlanul forgolódsz? A napokig tartó alvászavar hatására egyre ingerültebb leszel, csökken a munkakedved, és kedvenc programjaidban sem lelsz örömet.

4 tuti tipp kóros álmatlanság ellen

4 tuti tipp kóros álmatlanság ellen

Eleged van a forgolódásból? Próbáld ki tippjeinket és hamarabb álomba szenderülhetsz. 1. Vegyél egy illatos füdrőt! A meleg víz ellazítja az idegrendszert, így hamarabb és mélyebb álomba merülhetsz. A maximális hatásért adj a fürdővizedhez egy kis levendula vagy kamilla olajat, hogy növeld a nyugtató alfa agyhullámok termelődését. 2. Próbálj ki egy homeopátiás gyógymódot! Két természetes gyógyszer, az Ignatia Amara és a Muriaticum Acidum, segíthet a könnyű elalvásban. Ráadásul a homeopátiás szereknek nincs olyan mellékhatásuk, mint például a reggeli morcosság. Ma már egyre több homeopátiás készítményt árusító gyógyszertár létezik országszerte, ahol képzett szakemberek segíthetnek neked....

A kisgyermekkori alvászavarokról

A kisgyermekkori alvászavarokról

Az ajánlott cikk a kisgyermekkorban leggyakrabban előforduló alvászavarokkal foglalkozik. Megtudhatja belőle az olvasó, mikortól számít kórosnak egy-egy ilyen zavar, tippeket kaphat belőle arra vonatkozóan, hogyan kezelje ezeknek a zavaroknak a felbukkanását, valamint segít a szülőknek eldönteni, mikor keressen fel szakembert a probléma orvoslása érdekében. A cikk egy olyan weboldalon található meg, mely kategóriákba rendezi a fejlesztési eljárásokat, ötleteket. A weboldal nem csak a szülőknek, hanem a pedagógusoknak is naprakész, friss információkkal szolgál a gyermekfejlesztés minden területén.

Ezotéria magazin hírek
Az új kínai holdújévhez új szerelmi horoszkóp, mely utat mutat 2014-ben párkapcsolatodban
Az új kínai holdújévhez új szerelmi... Még pár óra és elkezdődik a Ló éve. A kínai holdújév alkalmával szerelmi horoszkópot állítottunk össze, melynek időzítése nem is lehetne aktuálisabb. Sokan ismerik és hisznek a kínai horoszkópokban, melyek még a kételkedőknek is nyújtanak sok-sok értékes, megfontolandó útmutatást párkapcsolatukhoz. Patkány: A Patkány típus ebben az évben több kalandot tudhat...
Angyal tanfolyam története 2013 március 15
Angyal tanfolyam története 2013 március 15 A leírt történettel szeretném bemutatni, hogy aminek létre kell jönnie, az milyen...
A Dalai láma Prágában: az imádság nagyon fontos dolog, de a világ számára a tettek fontosabbak
A Dalai láma Prágában: az imádság... A dalai láma szerint a 20. század a vérontás és az erőszak százada volt. Az új...
Alvás és álom, alvászavarok

Alvás és álom, alvászavarok

Az ember egyik alapvető biológiai ritmusa, hogy életében naponta alvási és ébrenléti periódusok váltják egymást. A nappali testi és szellemi teljesítőképességhez alapvető fontosságú az éjszakai alvás. Az alvás ideje alatt megnő a szervezet ingerküszöbe a külső környezet hatásaival szemben. A nyugalmi időszak alatt az agykéreg idegsejtjei regenerálódnak, energiatartalékaik feltöltődnek. Az alvás mélysége nem egyenletes, amit az agyról elvezethető elektromos jelek is bizonyítanak. Az ún. mélyalvási periódusban a vegetatív működések - szívműködés, légzés - lassulnak, a testhőmérséklet és az izomtónus csökken, az agykéreg sejtjeinek aktivitása kismértékű, a szemmozgások ritkák, a mélyalvásból felébresztett emberek nem számolnak be álmokról. Ezzel szemben, az ún. REM periódus alatt az agykéreg aktivitása fokozott, az alvást élénk szemmozgások kísérik (REM - rapid eye movement, vagyis gyors szemmozgás). Ebben a periódusban a vegetatív működések is gyorsulnak, a vizsgálati személyek álmokról számolnak be. Az életkorral jellegzetesen változik a mélyalvási és a REM periódusok időtartama. A REM szakaszok időtartama egyre rövidebb.

Alvászavar közösség

Alvászavar közösség

Ossza meg Ön is betegsége, felépülése történetét! Olvassa el sorstársai sztorijait, csatlakozzon az Önt érdeklő betegségek közösségéhez vagy keressen megbízható forrásokból. Az alvás mennyiségi vagy minőségi zavarai, melyeknek hátterében állhatnak organikus zavarok, pszichés problémák, depresszió, stressz vagy szorongás is. Az alvászavarban szenvedők a legkülönbözőbb problémákkal küszködnek, s ezek közt a gyakori az álmatlanság és a folytonos napközbeni álmosság.

Alvászavarok és álmatlanság

Alvászavarok és álmatlanság

Az alvás-ébrenlét ciklus (cirkadián ritmus) ritmusos szerveződése alapvető jellegzetessége az embernek és minden fejlettebb állatfajnak is. Az alvás olyan élettani állapot, amelyben az agykéreg és egyes kéreg alatti központok működése gátolt, az izomtónus csökken, az akaratlagos izommozgások megszűnnek. Alvásra mindenkinek szüksége van Az alvás lehetőségtől megfosztott személyek néhány nap elteltével egyértelmű tünetektől szenvednek: egyre kevésbé képesek világosan gondolkodni, néhányuknak hallucinációi is lehetnek.

Alvászavarok: miért nem jön az álom?

Alvászavarok: miért nem jön az álom?

Zaklatott éjszakák, állandó fáradtság, ingerültség, figyelmetlenség, hatalmas táskák a szem alatt: a tünetek alvászavarra utalnak. Jóllehet a diagnózis egyértelmű, érdemes orvoshoz fordulni, a háttérben ugyanis fizikai-pszichiátriai problémák lappanghatnak, amelyek kezeléséhez szakember segítségére van szükség. Ma is rosszul aludtam, csak forgolódtam az ágyban, óránként felriadtam. Beteg vagyok? - a kérdés bizonyára sokakat foglalkoztat, alvászavarokkal ugyanis majdnem mindenki küzd életének egy-egy szakaszában. Alvászavarról akkor beszélhetünk, ha az alvás nem teljesíti alapvető funkcióját, vagyis nem képes a szellemi és fizikai készenlétet, a megfelelő teljesítőképességhez szükséges állapotot helyreállítani - írja néhány éve megjelent tanulmányában Szádóczky Erika pszichiáter, a megszűnt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) volt főorvosa. A doktornő szerint ezeket a zavarokat többféleképpen is el lehet különíteni, ennek egyik módja az akut, illetve krónikus zavarok meghatározása. Míg az akut alvászavar legfeljebb két-három hétig áll fönn, négy hét után már krónikus alvászavarról beszélünk.

Az alvás és alvászavarok

Az alvás és alvászavarok

Az alvás nélkülözhetetlen az egészség és a jóllét szempontjából. Hiányában az emberek furcsán viselkednek, és furcsa élményeik vannak. Különböző vizsgálatok kimutatták, hogy a 100 vagy annál több órán át tartó alvásmegvonás hallucinációkhoz, paranoiákhoz és bizarr viselkedéshez vezet. A 200 óránál hosszabb ideig ébren maradó emberek gyakran 2-3 másodperces úgynevezett 'mikroalvásos' szakaszokba esnek. A test nem engedi huzamosabb időre megfosztani magát az alvástól. Az alvásdepriváció furcsa hatásai nyom nélkül eltűnnek, amint a személynek lehetősége nyílik kialudnia magát. Az alvással kapcsolatos jelenségek tanulmányozására a kutatók laboratóriumban vizsgálják az emberek alvás közbeni megnyilvánulásait. A kutatók legfontosabb felfedezése, hogy az éjszaka bizonyos szakaszaiban, az alvással töltött idő körülbelül 25%-ban a szemünk gyors mozgást végez, ezt nevezték el REM-nek (rapid eye movement). A normális alvási ciklus 5 szakaszát különböztették meg 1-4 szakaszokat Nrem szakaszokként emlegetik, mert ezekben a szemgolyók nagyon lassan vagy egyáltalán nem mozognak. Az 5. szakasz a REM, amikor álmodik az ember. Az éjszaka folyamán - az alvás öt szakaszán többször is végigmenve - általában négy-hat REM szakaszt is átélünk. A REM szakaszt gyakran paradox alvásnak is nevezik, mert egyszerre hordozza magában az alvás és az ébrenlét jegyeit.

Ha nem jön álom a szememre

Ha nem jön álom a szememre

A rossz alvás korlátozza a test működőképességét, és örömtelenné tesz. Miért nem tud oly sok ember megfelelően eleget tenni az alvás szükségletének? Nem mellőzhető luxus, hanem a jó közérzet elengedhetetlen feltétele. Mégis sokan alváshiányban szenvednek. Fáradt. Úgy ég a szeme, mintha vasreszeléket öntött volna bele. A reggeli vakító fény pislogásra kényszeríti. Nagyon nehéz nyitva tartania szemét, és enyhítő megkönnyebbülést jelent, mikor mégis lecsukódik. A feje kellemetlenül lüktet. Rázza a hideg, talán kicsit hányingere is van, és nagyon gyengének érzi magát. Megmozdulni is nehéz. Mentálisan nem az a valaki, aki kipihenten lenni szokott. Ingerlékeny, és mindenhez sokkal nagyobb erőfeszítésre van szüksége. Nem aludt eleget.

Hirdetés
Inszomnia

Inszomnia

A háziorvosi gyakorlatban a leggyakoribb alvással kapcsolatos panasz minden bizonnyal az ÁLMATLANSÁG (INSZOMNIA), hiszen a legóvatosabb becslések szerint is a népesség minimum egyharmad szenved álmatlanságban (bizonyos vizsgálatokban a népesség 65-66 %-át találták érintettnek). Az álmatlanság tünet. Lényege, hogy az alvás nem felel meg alapvető funkciójának, folyamata megzavart, tartama megrövidült, s nem vezet a szellemi-fizikai készenléti állapot restorációjához. Az inszomnia az elalvási, és/vagy átalvási képesség zavara, amely legalább egy hónapig fenn áll, és napközbeni mentális deficit tünetekkel, stressz-szel és/vagy aluszékonysággal jár. Primer inszomniákról akkor beszélünk, ha az alvászavar nem függ össze más (szomatikus, belgyógyászati, pszichiátriai) betegséggel. Mielőtt a leggyakoribb inszomnia típusokat egyenként áttekintenénk, összefoglaljuk az inszomniák kezelésével kapcsolatos általános alapelveket, hangsúlyozva, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem kell törekedni az ok pontos kiderítésére, s az ennek megfelelő célzott terápia alkalmazására.

Mitől nem tudunk aludni?

Mitől nem tudunk aludni?

Nappal úgy érzi, bármikor el tudna aludni, éjszaka viszont csak forgolódik az ágyában? A váltott műszakban dolgozók számára nem ismeretlen a probléma, de hasonló alvászavartól szenvednek azok is, akik hosszú repülőutakat tesznek meg. Van megoldás? Ha a ritmus felborul... Az alvás-ébrenlét zavarainak (szaknyelven cirkadián ritmus zavarok) azokat az alvászavarokat nevezzük, amikor a fő tünet az alvás napi ritmuson belül való eltolódása vagy összezavarodása. Cikkünk az alvás-ébrenlét zavaraival foglalkozik, a következőkben a különböző formájú megnyilvánulásait járjuk körül.

Tuti menü